08 Ocak 2019

SEVGİ NEDİR?

Beklentisizlik ve kendini ya da ötekini olduğu gibi kabul etmek mi?

Beklentisiz kabul, insanı didiştiği şeyin ötesine geçirir. Sevmek için alan açılır böylece. Ama nedir sevgi? Ötede, açılan bu yeni alanda senin için ne var? Kendiliğindenlik mi? Korkusuzluk mu, içinde hiç mecburiyet hissi olmaksızın özgürlük mü? Karşılıksız ve katışıksız cömertlik mi? Bu alanda kendin olmakla barışmak mı yoksa sevgisini tam ve katışıksız alamadığın ötekiyle tümden barışmak mı? Bu tür bir cömertlik hayatında sana bahşedilmemiş olan şey ise bundan ötürü kime belki hala dargınsın ve hangi nedenle içindeki savaş hala sürüyor?

Sevginin ön şartı olarak karşılıksız cömertlikten söz ediyorsan, senin karşılıksız vermediğin ya da tam ters yönde bir enerjiyle – bir tepki olarak – sürekli karşılıksız vererek sevgini kendine ispat etmeye koşullandığın ve bu yüzden de sevginde samimi olamadığın durumlar var mı? Çünkü senin tanımın gereği senin kendini sevemediğin yerler de karşılık bekleyerek ya da mecburiyet hissi ile verdiğin yerler olmalı…

Saflık ve masumiyet mi? Gerçek ve samimi olmak mı? Kendiliğindenlik mi, birliktelik mi? Kendin olmakla ya da bir başına olmakla barışmak mı? Ötekiyle tümden barışmak mı?

Çocuğun sevgisinde saflık ve masumiyet var evet. Ama eksik bir şeyler de var mı acaba? Sevgi “güçlendirmektir” aynı zamanda. Zayıfın sevgisi ise kendisi gibi zayıf olmak zorundadır. Saflığı aramak ve özlemek; bazen güçlü olmaktan, sorumluluktan, büyümekten kaçmak anlamına gelebilir. Buraya bakman gerekiyor olabilir mi? Belki severek başkalarına güç vermek arzusu varsa içinde bu da yeterince sevilerek güç kazanamamış olmanın uzantısı olabilir mi? Kendinle ilgili nerede güçlü, büyük, olgun, sorumlu bir lider olmaktan kaçınıyor olabilirsin?

Gerçek ve samimi olmak, sessiz olmaktır; merkezinde – kendine en yakın yerde olmaktır. Merkezinde olanın çatışması, kavgası, hayatla bir meselesi olmaz. Böylece hesabı olmaz, çetelesi olmaz, beklentisi olmaz ve hatta bir amacı da olmaz. Böylesi bir alanda nedir ki sevgi – kendin olmakla mutlu olmaktan başka?

Peki senin gerçek ve samimi olamadığın, saf ve masum olamadığın durumlar hangileri? Çünkü tanımın gereği senin kendini sevemediğin yerler de kendini ve hayatı olduğundan başka bir şey olmaya zorladığın, bir strateji güderek kendine göre farklı bir sonuç umduğun ya da ters yönde ve fakat aynı kökten beslenen enerjiyle çocuklaştığın, kandırılmaya, yönetilmeye açık ve davetkar olduğun yerler olmalı…

Soruyu iyi düşün; "sevgi nedir?" ve hatırla; insan eksiğini eksik tamamını tam yaşıyor.

Hiç yorum yok: