08 Ocak 2019

CİNSELLİK

Cinsellik özünde bir enerjidir; yaşamın en temel enerjisi... Tüm çarkları döndüren, tüm arzuyu besleyen, tüm hayale yol veren - "yaşam enerjisi".

Yaşam cinsel bir olgudur. Yaşam, tüm formlarıyla ve tüm anlayışlarıyla bütünsel bir renk cümbüşü, büyük bir alışveriş, büyük bir aşktır. Birleşme ile ayrışma arasında, çoğalma ve çoğaltma arasında, dengeyi defalarca kez kaybetme ve yeniden bulma arasında, tüm gitme ve gelmeler arasında işleyen enerjidir ve var oluşun kaynağı bu cinsel enerjidir.

Bu açıdan bakıldığında aşağı ve yukarı yok; düşük ve yüksek yok. Karanlıktaki tohuma, açmış çiçekten daha az şeydir denemez. Ama var olan her şeyin bir kendini çiçek açma potansiyeli var.

Karanlığındaki tohuma duvarlarını yıktıran enerji de cinselliktir; taze filizi kendini yırta yırta büyüten ve kendisinden öteye fetihler yaptıran güç de cinselliktir, zamanı geldiğinde zarif, dişil bir alıcılıkla arıyı cezbeden güç de cinselliktir. Olmuşlukla lezzetini ve kokularını cömertçe Dünyaya saçan güç de cinselliktir.

Daha açık konuşacak olur isek cinsellik - cehaletin içinde, vahşi arzularda ya da zihinde kaybolmuşluğun (tembelliğin, durgunluğun, ataletin ve saldırganlığın, sınır tanımazlığın) içinde, salt üremenin içinde, bedensel temasın hazzı içinde, zihinsel keşif ve paylaşımın lezzeti içinde, kalbin sevgisi, coşkusu ve şefkati içinde, ikiyi bire ve ilahi olana taşıyan sezgisel aşkın içinde ve dahi aşkınlığın da içinde mevcut olan esas enerjidir.

Dediğim gibi cinsellik yükseltilmeyi bekleyen bir enerjidir. İnsanın yaşamın çarklarını kendisi ve başkaları için acı yaratarak döndürürken ("televizyon seyrederek uyuşmak, sosyal medya bağımlılığı, alışveriş yapmak, tıkınmak, kendini zehirleyen maddeler kullanmak, dedikodu yapmak, partner bulursa seks yapmak" vs.) devşirdiği cinsellik enerjisini belki biraz daha yüksek zevklere - zihinsel olarak öğrenmeye, keşfetmeye, bilime, sanata - duygusal olarak cömertlik, paylaşım ve hizmete - ruhsal olarak tefekküre, aşkınlığa yöneltmesi gerekir. Zira bu, hür irade evrenidir ve iradenin yöneltildiği alan - karşılığında devşirilen hazzın büyüklüğünün de belirleyicisidir.

Nihayetinde her haz, değişen ölçülerde bir aşkınlık deneyimidir. Her türden günübirlik başarının hazzı ile zamansızlıkta süregiden kalbi eylemin hazzı kıyaslanamaz. Salt üreme cinsel eylemi içindeki haz ile sevgiyi cinsellikle paylaşma eylemi içindeki haz kıyaslanamaz. Anlayış birliği ve yol arkadaşlığı yoluyla birbirinin zihinsel derinliklerini keşfe götüren haz ile ruhsal muhabbet yoluyla birliğin tezahürüne götüren haz da kıyaslanamaz.

Hiç yorum yok: